Ahol még ma is semmibe veszik a nők hangját
2019. február 04. írta: Pataba13

Ahol még ma is semmibe veszik a nők hangját

A nyugati világban egyre előrébb kerül a nők és férfiak egyenjogúságának helyzete, az alapvető nő jogok és reproduktív jogok biztosítása. Ez nem csak a jelenlegi helyzet, hanem egy tendencia, egy pozitív folyamat. Ennek ellenére még mindig rengeteg szexista beszólással, diszkriminációval kell az első világból származó nőknek szembenézniük a mindennapokban. Nyugaton megindult valami folyamat, azonban a második és harmadik világban a nők helyzete tabutéma, a fény az alagút végén pedig egyelőre meg sem csillan.

iraqi-women.jpg
Felemelte-e vajon valaha egy arab nő a szavát  az országa patriarchális berendezkedése ellen? Ha fel is, a kormányzó férfiak mit sem törődtek vele. Nézzünk meg pár országot, amelyben még a 21. században is középkorhoz hasonlító helyzetek uralkodnak a nők jogait illetően.

Irak

Szaddám Husszein diktátor idején olyan mélypontra került az iraki nők helyzete, hogy ebből az árokból évszázadok múlva sem biztos a kiút. A családon belüli erőszak a mindennapok elfogadott részét képzik. Az áldozatok nők és gyerekek, és ők sem tesznek ellene semmit. Az iraki háborúban sok férfi vesztette életét, és a megözvegyült asszonyok, nők és lányok (akiket korán férjhez adtak) nem tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon. Először is a lányokat nem iskoláztatják, ezért a nők többsége még ma is írástudatlan. Feladatuk a háztartás vezetése, a férfiak kiszolgálása és gyermekek felnevelése. Többségük sosem dolgozott pénzért. Kenyérkereső férjük halála után viszont kénytelen valamiből fenntartani magukat, gyermekeiket. Nők nagy része prostituált lesz, és tudjuk, ezt az “iparágat” a szexre vágyó férfiak tartják fenn a nők testének tárgyiasításával.

Jemen

Jemenben a lányok háromnegyede soha sem került az iskola közelébe. A patriarchális törvények egyrészt ellehetetlenítik a lányok oktatásának biztosítását, engedélyezik a (kényszer)házasságon belüli nemi erőszakot, sőt arra a nőre, aki férje engedélye nélkül ment ki az utcára, börtönbüntetés vár. Ebben az országban a legkegyetlenebb a lányok házasságba adása. Idős férfiak akár több lányt is vásárolhatnak maguknak feleségnek, ráadásul korhatárt sem húztak meg, így akár 10 éves lányok idős férfiak rabszolgájává válhatnak.

ryanrocoimage.png

Nigéria

Mint Jemenben, itt is jellemző, hogy a lányokat még gyerekként férjhez adják. Nigériában a törvények nem büntetik a nemi erőszakot, ráadásul a lányoknak abortuszhoz sincs joga, így olyan kislányok is teherbe esnek, akik fizikálisan még nem elég erősek egy szülés túléléséhez. Négyből egy 14-15 éves nigériai lány már anya!

India

Ugyan India a világ egyik legnépesebb országa, mégis közel 100 millió nő “hiányzik”. Ez miért van így? A nőknek elvárás, hogy fiút szüljenek, mivel ők “értékesebbek, mint a lányok”, ennek a szemléletmódnak pedig több millió lánymagzat eset áldozatul. Sok család pedig a lánygyermeknek nem biztosít egészségügyi ellátást sem. Ha pedig ezt is túlélte a lány, akkor nőként számolni kell azzal, hogy minden 34 másodpercben megerőszakolnak Indiában egy nőt.

women.jpg

Kongó

A legtöbb területen Kongót a listák alján találjuk meg (egészségügyi ellátás színvonala, oktatás minősége, GDP stb.), viszont a nemi erőszakok számát tekintve talán listavezető. Naponta átlagosan 1152 nőt erőszakolnak meg, ez óránként nagyjából 48 nőt jelent

Szaúd-Arábia

Nemrégiben engedélyezték itt a nők autóvezetéshez való jogát, azonban íme néhány dolog, amit egy nő ma sem csinálhat ebben a mélyen vallásos országban:

  • Bankszámla nyitása és vezetése
  • Nagy értékű ingóság és ingatlan vásárlása
  • Tilos válópert indítaniuk
  • Nyilvános helyen csak a családoknak fenntartott helyen foglalhatnak helyet (még a gyermektelen nők is)

A családon belüli erőszak elfogadottnak számít, és a fiatal lányokat a beleegyezésük nélkül adnak férjhez.

Afganisztán

Az afgán nők átlagos életkora 45 év. A három évtizeden át tartó háború és vallási alapú elnyomásnak köszönhetően az afgán nők mintegy 88 százaléka írástudatlan. A 16 éves lányok több mint fele férjezett és a nők 87 százaléka volt családon belüli erőszak áldozata. Rengeteg az özvegy nő, akinek átlagosan két-három gyermeke van – így nagyjából egymillió nő kényszerül prostitúcióra azért, hogy el tudja tartani gyermekeit.

Nepál

Habár még Magyarországon is sokan gondolják, hogy a nők elsődleges feladata férjhez menni, gyermeket szülni és felnevelni. Nepál egy példa, amiért ez a kényszerszerep árt a nőknek. Minden huszonnegyedik nepáli nő közül egy belehal a szülésbe. Aki nem megy férjhez tizenéves kora idején, azt általában emberkereskedők kezére adják, így hamar szexrabszolga válik belőle. A 15-49 éves korú nők közül sokan lesznek öngyilkosok – ebben az életkorban ez a leggyakoribb halálok. A nőket menstruációjuk idején a mai napig száműzik otthonukból: a vérzés első napjától az utolsóig nem érintkezhetnek senkivel, a fiatal lányok ilyenkor nem járnak iskolába, nem használhatják a közös illemhelyiséget, a konyhát, vagy a kutakat. Nem mosakodhatnak, nehogy beszennyezzék a vizeket. Amennyire tudják, koszos rongyokkal tartják magukat tisztán. Ennek köszönhetően nagy fertőzésveszélynek vannak kitéve, illetve sok férfi visszaél azzal, hogy a nő távol a családjától egyedül van, így ilyenkor gyakoriak a szexuális erőszakok is.

image.jpg

Az országok fejlődését is komolyan gátolja, hogyha a nőket nem azonos jogok illetik meg a férfiakkal. Sosem lesznek Jemenben vagy Szaúd-Arábiában érezhetőek a gazdasági előrelépések, ha a lakosság fele írástudatlan, nem kap megfelelő egészségügyi ellátást és nem jogosult oktatáshoz, mert nőnek született.

Egy tavalyi ENSZ felmérés szerint az arab férfiak negyede ért egyet a nők egyenjogúságával. Amíg ez az arány nem változik, addig az arab országokban élő nők helyzete sem fog. Ebből is látszik, mennyi lényeges, hogy a férfiak kiálljanak a nők jogai mellett. Nem csak itt, a világ bármely pontján.

Zárásként elmondható, hogy a feminizmus a 21. század egyik befejezetlen ügye. Az embereknek végre fel kell fogniuk, hogy nő és férfi egyazon térfélen vannak. Elsősorban mindannyian emberek vagyunk, és másodsorban vagyunk nők vagy férfiak.

A bejegyzés trackback címe:

https://eletmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr9214607890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.