Az orosz maffia
2018. július 24. írta: Pataba13

Az orosz maffia

A kommunista diktatúra vége a volt Szovjetunió országában nem csak jótékonyságot, szabadságot hozott, hanem a bűnözők, az alvilági kereskedelem hasznát is. Ezek a maffiák már a világ minden pontján jelen vannak.
maffia-mindre.jpg

A földalatti gazdaság

Az orosz maffia az egykori Szovjetunió országaiban bír számottevő erővel. Ők nem egy már régóta fennálló kapitalista rendszerbe hatoltak be, mint az amerikai-olasz gengszterbandák, hanem részt vettek/vesznek az országukban kibontakozó kapitalista rendszer megformálásában. Bankok, import- és exportvállalatok, üzletek, az ingatlanpiac, médiák, rádiók egy része biztosan ő befolyásuk alatt állnak.

Ezek a bűnbandák azonban nem előzménytelenek. A kormánymodell már Sztálin ideje alatt erősen hasonlított egy maffiarendszerre. Az egymást követő kormányok összes tagjának hűségesküt kellett tennie Sztálinnak. Ez a nagy maffiaféleség az egész országot kézben tudta tartani, ők vettek részt a törvényalkotásban, így illegális tevékenységeik legálissá formálódtak. A sztálinizmus végével (1953) jelentek meg az orosz maffia első struktúrái. Kialakult egy titkos "földalatti gazdaság". Kisebb műhelyek, főképp farmernadrágok és egyéb hasonló fogyasztási javakat gyártó minivállalatok vezetői szép lassan bűnözőkké váltak, talán életkörülményeik, a gazdasági és politikai helyzetük miatt. A "hivatásos" bűnözők, mint például betörők, fegyvercsempészek, kábítószercsempészek, lánykereskedők, társulni kezdtek a bűnözés eme formájához. Legfontosabb cél a bűnözés közben az volt, hogy egy tisztviselőt mindenképp bevonjanak a buliba.

Az ilyen földalatti gazdaságokból érkező "üzletemberek" tárgyalni kezdtek az alvilág vezetőivel Odesszában. Megállapodtak, hogy jövedelmeik 10%-át átengedik békéért, védelemért és biztonságért cserébe. Ez egy jól kiépített szervezet volt és működött is. Felépítését úgy kell elképzelni, mint egy háromszintes lakást. A második emeleten a földalatti gazdaság és annak szervezetei, a földszinten a gengszterhálózatok, akik ebből pénzhez jutottak, a lakás tetején pedig a köztisztviselők, akik hagyták magukat lefizetni. Ez a párhuzamos gazdaság feltételezhetően a Szovjetunió bruttó nemzeti összjövedelmének a felét tette ki a rezsim utolsó éveiben. 1994-ben az egyik orosz miniszterelnök-helyettes Jurij Larov felfedte, hogy körülbelül 40 000 magán- és állami vállalat állhat szervezet bűncsoportok ellenőrzése alatt, illetve, hogy az állami köztisztek fele érintett valamelyikben. 

A hálózat itt nem állt le. 1993-ban az orosz törvényhozói választások után számos gyanús kereskedelmi tevékenységet végző üzletember jelent meg a parlamentben és különböző testületekben. Például Szergej Szkorocskin, aki 160 millió rubeles rejtélyes támogatást kapott egy vodkagyár létrehozására 1991-ben. Ezután kiköltözött az Egyesült Királyságba, ahol felvásárolt egy vodkagyárat és jelenleg is vodkát gyárt. Azonban ne feledjük, hogy ugyanő 1994-ben megölt, állítólag önvédelemből egy grúz férfit és annak orosz barátnőjét. A bíróság felmentette, habár szavahihetősége kétségbevonható volt. Ebből is látszik, hogy ezek az üzletemberek, miután hazájukban vagyonosak lettek, elkezdtek a nyugat irányába terjeszkedni, például az Amerikai Egyesült Államokba.

b265ead3c3387341beb8740168078308.jpg

Dmitrij Kholodov. A fiatalon meggyilkolt újságíró rámutatott a maffiára, és lehozta a piszkosságokat a médiában. A maffia gyengéje, hogyha a nyilvánosság elé kiteregetik a szennyesüket

Amerikai Egyesült Államokban

Az első orosz maffiózók a 70-es évek végén érkezhettek az USA-ba, amikor a Szovjetunió engedélyezte 300 000 állampolgára számára az oda irányuló kivándorlást. Miután felosztották egymás között a terepet, belevetették magukat az ottani üzleti életbe. Specialitásuk az adócsalás. Felvásároltak a maffia által ellenőrzött piacon több ezer liter benzint, majd ezeket különböző fedőcégeken keresztül továbbadták, anélkül hogy kifizették volna a szövetségi adókat. Minden egyes hónapban így 7 millió dollárt lophattak el az adóhatóságok szem elől.

Az orosz maffiahálózatoknak ugyan még nem sikerült egy Cosa Nostra típusú, hierarchizált rendszert kiépíteniük, ennek ellenére ők a leginkább fejlődő bűnözőcsoport az Egyesült Államokban. 

A legutóbbi érkezettek a legerőszakosabbak, jobban szervezettek, mint a húsz évvel ezelőtt letelepedett olasz keresztapák. Ráadásul szoros kapcsolatokat tartanak fenn a moszkvai és volt Szovjetunió egyéb területein működő bűnbandákkal - mondja Jim Moody az FBI "Szervezett Bűnözés" szekciójának főnöke.

Nemrégiben az oroszok megjelentek a kábítószerpiacon is. New York melletti orosz gengszterbandák heroint is importálhattak az olasz (szicíliai) maffiának, akik korábban uralták New York körzetében a kábítószer külföldön való felvásárlását, és forgalomba hozatalát.

A bejegyzés trackback címe:

https://eletmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr4014132103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2018.07.25. 16:52:52

Szerencsére 2000 után sikerült Oroszországban erősen visszavágni a maffia szárnyait.

peter götz 2018.07.25. 17:26:52

@maxval balcán bircaman: Gondolom Putyinra gondolsz,mint a fő fő keresztapa hatalomátvételére!

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2018.07.25. 17:30:05

@peter götz:

Putyin éppenhogy letörte a maffia szárnyait.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2018.07.25. 23:14:16

„amikor a Szovjetunió engedélyezte 300 000 állampolgára számára az oda irányuló kivándorlást”
Ezek zömében zsidók voltak, nem?

to:rppapa 2018.07.26. 00:20:03

"Putyin éppenhogy letörte a maffia szárnyait." - mondja (írja) az orosz és magyar maffia fizetett ügynöke.

LebensraumamOsten 2018.07.26. 07:43:48

@maxval balcán bircaman: Ti is rész vagytok a maffiának. A te szerepköröd a propagandára korlátozódik.
Vajdád pedig a törvényeket hoz a lopásra és korrumpáltatja a tisztviselői karát. Meg kiárusítja az országunkat az orosz maffiának.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2018.07.26. 08:02:22

Aha, akkor értem, hogy kik csinálnak Amerikában „orosz” maffiát.

CSOKKI MÁLNA 2018.07.26. 09:48:10

@peter götz: Jelcin alatt virágzott a maffia. Putyin úrrá lett a zűrzavaron, és az ország kiárusításán.

CSOKKI MÁLNA 2018.07.26. 09:51:59

@LebensraumamOsten: Te a bevándoroltató ,embercsempész maffia része vagy. Célotok Európa destabilizálása, iszlamizálása, és mellékesen zsebeitek alapos megtömése ezen folyamat során. Persze te csak egyszerű propagandista talpas vagy..

blah 2018.07.26. 11:57:17

@maxval balcán bircaman: úgy érted, hogy maga az állam lett a maffia mint itthon, te kis féreg?

Thyb 2018.07.26. 13:53:49

@maxval balcán bircaman: Putyin nem tört le semmit. Akik nem akartak beállni az Ő szolgálatába azokat eltakarította épp úgy mint itthon Pintér OV parancsára. Annyi, hogy itthon Pintér maga is része volt a szervezett bűnözői köröknek, Védelmi pénzek, Őrző védő verőlegények, stb. Nem véletlenül kaptak össze anno Tasnádival a Józsefvárosi piac őrzési jogán, aminek következménye az volt, hogy eltakarították a színről Tasnádit, majd most ugyan ezt játszák el Vizoviczkivel, csak ugye Ő több Fideszes politikusnak is rendre fizetett.
Putyin ugyan ezt eljátszotta kint, és most az alvilág az Ő bele egyezésével és szigorával dolgozik, nem ritkán az Ő által kiadott feladatait hajtva végre. Benne vannak számos helyi bankban, a Paksi atomerőmű kivitelezésében és felügyeletében. Épp ugyanúgy benne voltak a Ferihegyi projektben és a MOL-ban, valamint a legtöbb energetikai cégben is ott vannak.
Az, hogy OV és Pintér ez ellen nem is akarnak felszólalni bizonyítják, hogy épp oly közkatonák mint az Odesszai stricik.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2018.07.26. 14:08:21

@Thyb:

Rosszul tudod.

Kérdezz meg embereket akik jártak Moszkvában 1995-ben és 2015-ben, mondja el neked mekkora az eltérés a maffiahelyzetnek. Ma csak egyes specifikus területeken van a maffiának hatalma, korábban mindent uraltak.

Thyb 2018.07.26. 14:23:30

@maxval balcán bircaman: Látszik te is abból eszel ami a hűtőben van. de az nem jut el a tudatodig, hogy ettől eltérő étkek is léteznek. Szerinted azért mert manapság nem robbangatnak az aranykéz utcában és nincs nyilvános megfélemlítés (ha csak a Kubatov ki nem vezényli a kopasz csicskáit), mint anno a RIO-ban és számos belvárosi szórakozóhelyen akkor a Magyar szervezett bűnözés nem létezik? Ezzel csak azokat tudják beetetni, mint akik szavazni is egy tányér és 3 feljegyzett hazugságért mennek.
Az Oroszoknál ugyan ez van. Putyin enged dolgokat és ha betartják akkor megengedi nekik, hogy létezzenek. Persze ezért kőkeményen leszedi a sápot, hol pénzben, hol természetben. Nem csak az FSB dolgozik neki és olyan kényes ügyekben amikor 1-1 riválist vagy újságírót kell eltakarítani, akkor nem állami emberkét küld a feladatra, hanem valamelyik alvilági kutyáját. Az is köztudott, hogy Donyeckbe állami szinten verbuválták a katonai múlttal rendelkező alvilági figurákat, hogy kiképezzék a helyieket és erősítsék a frontvonalat. A Donyeckiek messze nem tudták volna ezeknek a személyeknek a zsoldját sem kifizetni. Azt mind Moszkva állta.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2018.07.26. 14:26:41

@Thyb:

A maffia teljes legyőzőséhez diktatúra kell.

Csak ezért vezessünk be diktatúrát? Nem éri meg.

Thyb 2018.07.26. 14:40:26

@maxval balcán bircaman: Az, hogy látszólag elrejtsük annak pedig semmi értelme. Egyébként nézd meg a teljes diktatúrát; ott van Törökország. Erdogan már majdnem tejhatalommal rendelkezik, és a diktatúrát is megvalósította, ennek ellenére a Török maffia él és virul, nem mellesleg azt is tudjuk, hogy Erdogan fia maga is üzletel az ISIS-el fegyvereket kőolajért. Szóval a diktatúrának sem áll érdekében az alvilágot felszámolni.
Itthon Pintér a teljes alvilági apparátust bevetette a körúti robbantó felkereséséhez, persze bakot lőttek, de ez ott és akkor nem számított, mert fel tudtak mutatni valamit.
Jelenleg a legveszélyesebb dolog itthon az Orosz alvilág azon ténykedése, hogy szélsőjobboldali szervezeteket látnak el fegyverrel és képezik ki őket partizán, diverzáns akciókra. Erre azért van szükség, ha a mindenkori kormányt meg akarják buktatni, akkor ezeket a szervezeteket tudják mozgósítani az akciójukhoz. Sokkal könyebben mozognak sokkal nagyobb támogatást élveznek ezek a szervezetek, mintha egy külföldi egységet kellene bevetni. Nagyjából ez történt kelet Ukrajnában is.
Szóval a diktatúra édeskevés az alvilág felszámolásához, max a kordában tartást lehet megszervezni amit most is láthatunk.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2018.07.26. 14:42:11

@Thyb:

A török elnök hatalma kb. mint az amerikaié.

Az orosz elnöké kisebb.

Kelet-Ukrajnában felkelés tört ki a kijevi puccs után.

Thyb 2018.07.26. 14:51:51

@maxval balcán bircaman: "Kelet-Ukrajnában felkelés tört ki a kijevi puccs után" Persze :D
Csernobilnak is jót tett a baleset mert azóta burjánzik a vegetáció. :)
Vizsgáld meg, hogy az ott szolgálatot teljesítő Orosz zsoldosok mikor lépték át az Ukrán határt.
Határozottan megállapítható, hogy épp abban az időben mindannyian ott nyaraltak kollektíven már egy hónapja. :D

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2018.07.26. 15:00:35

@Thyb:

A kijevi események hatására soakn elindultak segíteni.

Thyb 2018.07.26. 15:10:15

@maxval balcán bircaman: Valószínűleg! Egyesek jósnál is járhattak, mert már November első hetében landoltak a Nyizsini reptéren.
Igen, ez nem a Luhanski akció volt. Itt még a Majdanra készültek (és Ők még nem az alvilági figurák voltak, hanem hivatásosok). Janukovics még akkor megpróbálta töröltetni ezeket a doksikat de nem sikerült mindet.

szamaritánus 2018.07.26. 16:57:54

@Thyb: tejhatalom, tenyleg? TEJ? :DDDDDD

histar007 2018.07.27. 09:20:57

- Hruzscsov elvtárs! Volna itt 300.000 balhés-reakciós elem, mi legyen velük?
- Menjenek a gulágra a többi után!
- Hruzscso Elvtárs ha szabadna, volna egy gondolatom. Ezek az elemek dörzsöltek rafkósak és hivatásszerűen 0-24-ben tudják nyomni a szabotázst? Az év húzása lehetne az elvtársól: mi kiengedjük ezeket az ellenséghez, tevékenykedjenek csak ott. Ezentúl még be is lehet zsarolni őket és a KGB szedheti a sápot, ami már fedezi a kint tevékenység árát. Amúgy pedig az elvtár lesz majd a nyugati sajtóban az év embere.
- Szergej maga nem ostoba. Ha beválik megtarthatja a helyét, ha nem akkor maga keletre indul, a nyáron hosszú nappalok és télen véget nem érő északák országába...

Thyb 2018.07.27. 10:41:06

@szamaritánus: posztolás után láttam, de már nem tudtam belejavítani.