Bírósági rejtélyek
2018. július 23. írta: Pataba13

Bírósági rejtélyek

Bírósági ügyek botránykrónikái, különös tárgyalások, érdektelen nyomozások,  megoldatlan rejtélyek. Gyilkosságok, melyeknek végére téves vagy semmilyen pont nem került.

jzoktkqturbxy84mgq3zdnjmjiyndazode4nguxmtexztjjyjc1ymjmzi5qcgvnkpudaadnaxtnabutbc0dfm0bva.jpg

Vad rajtaütések

Három éven keresztül, 1982 és 1985 között Belgiumban vallon tartomány területén működött egy gengszterbanda. Az ő becenevük a "vallon Brabant ámokfutói" volt. Számlájukon a drogkereskedelem eltörpül a szupermarketek, nagy bevásárlóközpontok ellen elkövetett támadások mellett. Ezekben a rablótámadásokban emberek tucatjai haltak meg. Pontos adatot nem tudunk, de feltehetően 25-30 ártatlan ember vesztette életét. Támadásaikat aprólékosan, minden részletet kidolgozva megtervezték, de az emberölések mellett jelentéktelen vagy kevés zsákmányra tettek szert. Felvetődött az a gondolat, hogy céljuk nem is a zsákmányszerzés, hanem a vásárlók és pénztárosok életének kifosztása volt.

Utolsó támadásukat 1985. november 9-én az alosti Delhaize szupermarketben követték el. A kegyetlen gyilkosok nyolc halottat, köztük egy családot (egy anyukát, egy apukát, a két kiskorú lányukat), két vevőt, és egy anyukát és annak a lányát, akikkel menekülés közben végeztek. Mindössze 30 000 frankot, átszámítva 1,3 millió forintot tudtak összeszedni.

A gyilkosokat azóta sem kapták el, viszont 1991 márciusában egy már börtönbe került tolvaj, Philippe de Staercke egyik levelében, mely több belga laphoz eljutott, bevallja, hogy részt vett ezekben a támadásokban. Elmondása szerint ideológia alapon ölt, és sosem a pénzért dolgoztak. Azt is állította, hogy befolyásos politikusoknak és csendőrtiszteknek engedelmeskedtek. Mindenesetre a mai napig homály fedi, hogy kik állnak ezek a támadások mögött, illetve az elkövetők kilétét sem tudni.

11c4a1e386b547984fb11445aaca3a10feda8bd8.jpg

A Dominici-klán titka

Lurs-ben történt hármasgyilkosságról csak találgatni tudunk. Ez történt:

  • 1952. augusztus 5-én a 16-os országút szélén a Dominici család tulajdonát képző Grand-Terre birtoktól körülbelül 150 méterre három angol táborozó (Sir Jack Drummonde, Lady Anne és 12 éves lányuk, Elizabeth) holtestére bukkantak.
  • A Grand-Terre hivatalos birtokosára, Gaston Dominicire, analfabéta, alkoholista, kilenc gyermekes családapára hamar ráterelődött a gyanú. Két fia meg is vádolta őt a gyilkossággal és 1953 novemberében az idős férfi bevallotta, hogy ő ölte meg a táborozókat. Ezután egy fiút kivéve, mindegyik Dominici gyermek visszavonta állítását (mindegyik az apja ellen tanúzott), és tagadták, hogy apjuk lenne a bűntény elkövetője. Hazugságot hazugságra halmoztak.

640_affaire_dominici_maxnewsworldtwo601363.jpg

Gaston Dominici

A nyomozás végül annyira össze lett kutyulva, hogy már senki sem tudta, hogy ki és miért ölt. A brit sajtó elég kritikus volt az ügyben:

Ügyetlenül elkövetett gyilkosság, ügyetlenül levezetett nyomozás, ügyetlenül lefolytatott per és egy ügyetlenül elítélt vádlott. - írta az egyik dühödt brit újságíró.

Ezzel a mondattal jellemezhető leginkább az ügy, hisz a francia rendőrség több körülményt és bizonyítékot figyelmen kívül hagytak, melyek akár cáfolhatatlan bizonyítékok lehettek volna. Például több tanú is állította, hogy a Grand-Terre udvarán egy nadrág száradt, melyből feltehetően az áldozatok vérét próbálták kimosni. Ez a bűnjel semmilyen aktában nem szerepelt. A bíróság úgy ítélte el Gaston Dominicit, hogy az egyetlen bizonyíték az volt, hogy az idős férfi megvádolta magát, ennek viszont számos oka lehetett. Lehetséges, hogy így próbálta védeni gyermekeit és unokáit, és mivel ő volt a legidősebb, ő áldozta fel magát a többiekért. Az sincs kizárva, hogy több gyilkos volt, mindenesetre nem logikus, hogy egy idős, legyengült férfi, hogyan tudott megölni két életerős középkorút, és azoknak gyermekét. Dulakodásra és lövésekre semmi nyomott nem találtak, így az angolok halálának körülményei sincsenek tisztázva.

1957 januárjában René Coty elnök Dominici halálbüntetését életfogytiglan börtönbüntetésre változtatta, majd 1960-ban De Gaulle tábornok aláírja szabadlábra helyezéséről szóló határozatot.

Sok haláleset a Besnard családban

1952 februárjában kezdődött Marie Besnard büntetőpere. A "louduni özvegy" néven elhíresült nőt a férje, Léon Besnard meggyilkolásával vádolták. Erre sem volt bizonyítéka a bíróságnak a nő ellen, ennek ellenére felvetődött, hogy még 13, a családjában elkövetett gyilkosságnak ő lehet a felelőse. Az áldozatok között ott volt édesanyja, édesapja, a több mint húsz éve halott első férje. Tudományos vita indult arról, hogy miért találtak arzént a halott családtagok boncolása közben a szervezetükben. Ez még jobban megnehezítette az ügyet, mindenesetre 1961-ben szabadon engedték Mariet, kellő bizonyíték hiánya végett. Azóta se tudni, hogy ki ölte meg a családtagokat, mindenesetre szinte mindenki meghalt a családból a nő körül.

A Grégory-ügy

1984 októberében a négyéves Grégory Villemin megkötözött holtestét találták meg a Vologne folyóban. A hozzátartozók egy névtelen levelet kapnak, melyben az író felvállalja a gyilkosságot. Megindul a nyomozás, mely semmilyen eredményre nem vezetett. Grégory apjának unokatestvérét, Bernard Laroche-t november 5-én letartóztatják, mivel unokahúga Murielle feljelenti őt, hogy ő a levél írója. Másnap Murielle visszavonja a vádat, de Bernard továbbra is vád alatt marad. Néhány hónappal később Bernardot megöli Jean-Marie Villemin, a kis Grégory apja. 1985. július 5-én letartóztatják Grégory édesanyját is, mint a gyilkost. Annak ellenére, hogy terhelő bizonyítékok hiányában megszüntetik az ellene folytatott eljárást, a gyanú sosem oszlik el az anyuka személye körül. 

A Grégory-ügy tragikus családtörténetnek tűnik, azt viszont ne feledjük el, hogy a rendőrség a nyomozást téves kiindulópontból vezette le. A kis Grégoryt nem a folyóba, hanem feltételezhetően egy hétköznapi mosdótálba fojtották bele, és holtestét később dobták bele a folyóba. Mint az előző ügyeink végére, itt sem került elő a valódi tettes, 9 évnyi bűnvád ellenére.

gregory-villemin-photo-archives-l-alsace-le-pays-1413297106.jpg

Grégory Villemin

A bejegyzés trackback címe:

https://eletmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr6414130215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

martineden 2018.07.24. 10:48:47

,,hanem a vásárlók és pénztárosok életének kifosztása volt."...,hogy lehet kifosztani valakinek az eletet?

David Bowman 2018.07.24. 11:07:07

Mindegyik megért volna egy külön posztot.

Egy Hun Hunniából 2018.07.24. 13:03:20

A Tánczos Gábor és a móri mészárosok ügyét meg a franciáknál/britek nél írják meg?!

kispotzak 2018.07.24. 17:01:51

A Dominici-ugyben hogyan haltak meg az áldozatok? Azt írtad h se dulakodás se lövés, viszont volt egy száradó nadrág ami véres lehetett.. Ez utóbbi kizárja a szemmel verés gyanúját...

kispotzak 2018.07.24. 17:02:32

@David Bowman: egyetértek, és ennél sokkal részletesebben..

kispotzak 2018.07.24. 17:09:23

Egy wikipedias cikk szerint karabelyt használt a gyilkos, ha jól értem a szülőket lelőtték..