Ki is az a Soros György?
2018. április 16. írta: Pataba13

Ki is az a Soros György?

Ha azt mondom, hogy "Soros György", a neve biztosan ismerősen cseng mindenkinek. A politikusoknak, gyári munkásoknak, orvosoknak, értelmiségieknek, a mindennapokban informálódott embereknek, a vidéki földművelőknek, az idősek otthonában lakóknak, sőt még a legkisebbeknek is, akik mindig azt a bácsit látják az óriásplakáton az óvodába menet. Na de vajon ki is ő?
image.jpgÉlete:

  • 1930. augusztus 12-én született Budapesten
  • Nem csak a pénzügyi világban, hanem a politikában is munkálkodik
  • A CEU és az Open Society Foundations vezetője
  • Amerika 17. a világ 29. leggazdagabb embere

Magyar származású, zsidó családba született. Édesapja, Soros Tivadar is "közismert" ember volt, aki az első világháború alatti orosz fogságágában tanult eszperantóul,és 1922-ben társalapítója volt a Literatura Mondo című eszperantó (irodalmi) folyóiratnak. Apja igazi neve nem a Soros, hanem Schwarz volt, de ezt 1936-ban megváltoztatta.

1944-ben a 14 éves Soros Györgyöt egy minisztériumi tisztviselő rejtegette Lupa-szigetén, így sikerült túlélnie a holokausztot.

Az én világlátásomat a második világháború tragikus tapasztalatai formálták, amikor Magyarországot megszállta a náci Németország, és deportálták a zsidókat Auschwitzba. Én elég szerencsés voltam azzal, hogy édesapám megértette, hogy ami Magyarországon folyik az nem normális, hogy ez nagyon távol áll az egyensúlyi állapottól, és ha követed azokat a szabályokat, amelyeket általában követsz, akkor meghalsz. Ez volt a tapasztalatom a második világháborúról.

-így nyilatkozott később a világháborúról (2003, Fortune magazin)

1947-ben vándorolt ki az Egyesült Királyságba, ahol '52-ben diplomázott a London School of Economics egyetemen. 1956-ban aztán az Egyesült Államokba költözött. Itt 1969-ben megalapította a Quantum Befektetési Alap-ot, és 1983-ban a Soros Alapítványt (ezt a következő évben Magyarországra is kiterjesztette). 1987-ben dolgozta ki "A pénz alkímiája" művét, ahol véleményét fejti ki a közgazdaságról. Szerinte, ha a pénzpiac az egyensúly felé tart, akkor arra egy sikeres gazdaságpolitikát lehet építeni. 1988-ban a Quantum megszerezte a korábbi francia állami bankot (Société Générale). Ezt bennfentes kereskedelemmel szerezhette meg, és ezt 14 évig vizsgálták is. A nyomozás vége elég különös lett, ugyanis 2002-ben a bíróság mindenkit felmentett, csak Sorost nem. Ez ellen a milliárdos 2006-ban fellebbezett (még az Emberi Jogok Európai Bíróságához is fordult), de ekkor is bűnösnek találták. Egész életében ez az egyetlen ügy, amiért valaha elítélték. Tény, hogy jól forgatja a pénzt.

A Soros Fund Management, a lengyel szolidarítás és a cseh Charta'77 mozgalmaknak nyújtott segítsége, nagyban hozzájárult a Szovjetunió gyengüléséhez, megszűnéséhez.

A 21. század is jól indult neki. 2002-ben Budapest díszpolgára címmel, majd 2004-ben Mádl Ferenc köztársasági elnöktől Magyar Köztársasági Éremrend Nagykeresztjének polgári fokozatával tüntették ki.

Ekkor már inkább a politikával foglalkozott, mintsem a pénzügyekkel. A 2003-as grúz "rózsás forradalom" az ő pénzügyi segítsége nélkül aligha sikerülhetett volna, továbbá nagy erőfeszítéseket tett George W. Bush ellen, hogy nehogy ő legyen az amerikai elnök. Habár valóban inkább a politika felé tolódott, egyáltalán nem hagyott fel a tőzsdézéssel. 2008-ban óriási profitot kaszált abból, hogy előre látta az amerikai jelzáloghitel-válságot (2008-as gazdasági világválság). Az ő befektetési alapja ebben az évben 10%-os profitot hozott, míg a konkurenciák hatalmasat zuhantak.

Jótékonykodásai:

A Forbes lista alapján, Soros 2012-ig több mint 8,5 milliárd dollárt adományozott. 1979-ben fokvárosi és kelet-európai gyerekek számára adott ösztöndíjat. Ezzel egyrészt a diákokat, másrészt a különböző diktatúrák ellen próbált így fellépni (pl. kommunizmus). 1991-ben azért alapította a CEU-t (Közös-európai Egyetem), hogy a jövő politikai és gazdasági vezetőinek képzését támogassa. Emellett további oktatási programokat indított, melyeknek a lényege, hogy a szegény vagy hátrányos helyzetű gyerekek tanulmányait az általános iskolától az egyetem végéig támogassa.

Nem csak oktatásban nyújtott sok segítséget. A délszláv háború idején humanitárius segítséget nyújtott, melyet leginkább Szarajevó élvezhetett. 1993-ban alapította a Nyílt Társadalom Intézetet, melynek legfontosabb feladata, hogy a elősegítse a demokratizálódást a posztszovjet államokban, és hogy összefogja, segítse a korábban világszerte létrehozott alapítványai munkáját. Több globális programot is indítottak (pl.: a nemzetközi bíróságok támogatása olyan ügyekben, mint háborús bűncselekmények, népirtás). 2005-ben indult a Roma Integráció Évtizede program is, ahol a romák életkörülményeinek javulását segítették, továbbá a kirekesztettségük ellen is küzdöttek (2005-2015). Segélyeket nyújtottak a Pakisztáni árvizek idején a helybélieknek, a Haiti földrengéseknél is segédkeztek, továbbá a magyarországi vörösiszap-katasztrófánál.

Adományainak céljai:

  • emberi jogok támogatása
  • sajtószabadság támogatása
  • megfelelő hozzáférés mindenki számára az egészségügyhöz
  • megfelelő hozzáférés mindenki számára az oktatáshoz 

135334_george_soros.jpg

Na de hogyan kapcsolódik ez a Soros György a mai tudatokban élő Soroshoz?

A magyar kormány egyértelmű kvóta- és bevándorlásellenes politikát folytat. Ez Soros nézeteivel összeütközött és ezért lett ez az ember ennyire felfújva.

Egyik fő célom, hogy segítsek a menekülteknek eljutni Európába. Úgy döntöttem, 500 millió dollárt különítek el olyan beruházásokra, amelyek a menekültek és a befogadó közösségek igényeit célozzák meg. (Soros György)

Később pedig először hat, majd hét pontban megfogalmazta, hogy szerinte, hogyan kéne kezelni a migrációt. Ezután jött a Soros-ellen, a "Soros-terv" ellen harcoló kampány. Bárhogy is nézzük, a Soros-ellenes plakátok, reklámok messze túl mentek azon, ami egy kormányálláspontra felhívó kiadvány lehetne. Természetesen az embereknek meg kell ismerniük a magyar kormány álláspontját, fontos, hogy mindenki tájékozott legyen, de azzal túllövünk a célon, hogy ma például több cikk jelent meg az origo-n a menekültek és Soros piszkálásával, mint bármi mással. Ezzel is az lesz elérve, hogy az emberek megijednek majd a másik kultúrából származóktól, továbbá le is nézik azt a kultúrát, és különböző ismeretek nélkül fognak egy gazdag, idős emberről véleményt formálni.

Soros tevékenységei mind a menekültekkel, mind az emberi jogokért való harcában teljes mértékben megérthető, mivel ő is szenvedés áldozata volt a második világháborúban, ahol tinédzserként bújtatták.

Kiket (is) támogatott Soros?

Pár hónappal ezelőtt nagy botrányt kavart, hogy Szél Bernadettet ki akarták tiltani a nemzetbiztonsági ülésről, mert Soros embere. Szél Bernadett valóban dolgozott Soros által támogatott civil szervezetnél, de vannak olyanok is, akiket sokkal jobban finanszírozott Soros.

Orbán Viktor, Kövér László, Szijjártó Péter (aki maga jelentkezett 1995-ben a Soros Alapítvány pályázatára), Deutsch Tamás, Habony Árpád, Mikola István, Schmidt Mária. Csak pár név, akik Soros juttatásait élvezhették.

1986-ban "ismerte meg" Soros György az új, fiatal ellenzékieket, a Fiatal Demokraták Szövetségét (Fidesz, ami ma már Magyar Polgári Szövetségként fut), és azonnal elkezdte őket támogatni. A Fidesz annyi Soros-pénzt kapott, mint egyetlen másik (akkori) új párt sem. 8,2 millió forintot, mai értéken nagyjából 120 millió forintot kaptak a Soros-alapítványtól. A drágán beszerezhető számítógépeknek, nyomtatóknak, faxoknak, fénymásolóknak hála, hamar beindult a Fidesz országos hálózatának kiépítése, és jól felszerelt Fidesz-irodák nyíltak országszerte (A fővárosban, Debrecenben, Miskolcon, Szegeden, Pécsett, Pápán, Szombathelyen). Soros a figyelőnek 1991-ben azt nyilatkozta:

Nem is rejtem véka alá, hogy én eszmeileg a Fidesszel szimpatizálok. A Soros Alapítványnak is szerepe van e tehetséges, fiatal politikusgárda kinevelődésében. Én őket tartom a jövő ígéreteinek.

1988-ban Orbán Viktor a Soros Alapítvány támogatásából létrehozott Közép-európai Kutatócsoport munkatársa lett. 1989 augusztusában megjelent HVG cikkben arról kérdezik Orbán Viktort, hogy miből él:

A Soros Alapítványtól havi 10 000 forintot ösztöndíjat kapok, ehhez jön még a Századvég Kft-től 5 000 forint szerkesztői honorárium.

És végül azt se felejtsük el, hogy Soros György nem az egyetlen befolyásos ember a Földön, aki a kormány véleményével ellentétesen gondolkodik a menekültkérdésről.

A bejegyzés trackback címe:

https://eletmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr2713839696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.