Iskolapad: Frank birodalom 1. rész
2018. április 10. írta: Pataba13

Iskolapad: Frank birodalom 1. rész

Egy ügyeskedő embertől a Verduni szerződésig! (az Iskolapad egy új sorozat kezdete, ahol információkkal, érdekességekkel nyomon követhetitek a történelmet)

Frank birodalom kialakulása

Klodvig vetélytársait legyőzve jutott trónra. 482-511-ig uralkodott, hatalmát és erejét kihasználva, a Loire területeitől egészen a Rajnáig húzódó országot tudhatott magáénak.

Klodvig által kiépített állam tartósnak és viszonylag erősnek bizonyult. Ennek egyik oka, hogy népével csatlakozott a római egyházhoz és egyháztámogató politikát folytatott. Ez az erősség csak átmeneti volt, mivel Klodvig utódai, a Merovingok, halála után felosztották híveik közt Klodvig földjeit. A tagoltabb elhelyezkedésű birtokok miatt a királyi hatalom elvesztette gazdasági alapját és meggyengült. Azzal, hogy a királyi hatalom gyengébb lett, a majordomusok  (udvarnagyok) befolyása növekedett. Feladatuk a királyi hadsereg irányítása mellett az államügyek intézése volt.

A Frank birodalom egyesítését is egy befolyásos majordomus család nevéhez fűződik. Ők voltak a Karolingok. Martell Károly volt az az ember, aki megszilárdította a királyi hatalmat. Erős katonai erőt épített ki, ami nagyon jól jött a Hispániát elfoglaló arabok ellen (Cordobai kalifátus). 732-ben Martell meg is állítja a Poitiers-nél az arab előrenyomulást

Nagy Károly

Martell Károly unokája, Nagy Károly 768-ban lépett trónra és 814-ig uralkodott. A frank haderőre támaszkodva terjeszkedni kezdett. Célja a szászok és bajorok meghódítása volt. Nem csak erre vezetett hadjáratokat. Itáliába a longobárdok ellen győzött, és felszámolta királyságukat., továbbá a Kárpát-medencében szétverte az avar törzseket. Pannónia egy részét birodalmához is csatolta! 800-ban a Pápa császárrá koronázta.

Megtermett, izmos ember volt, magas növésű, de nem rendkívüli termetű, ugyanis magassága hétszer nagyobb volt, mint lába. Feje gömbölyű volt, szeme nagy, eleven tekintetű, orra valamivel nagyobb a közepesnél, haja szépen megőszült, arckifejezése vidámságot, derűt, magabiztosságot árasztott. (...) Nyaka vastag és rövid volt, hasa előreugrott. Mindig határozott léptekkel járt, testtartása férfias volt, hangja tisztán csengett, de szépségéhez nem volt fogható. Jó egészségnek örvendett, habár halála előtt 4 évvel gyakran szenvedett hidegrázásban és legvégén fél lábára bicegett, de még akkor is maga belátása szerint, mintsem az orvosak tanácsa alapján járt el. Az orvosokat különben is majdhogynem gyűlölte, amiért rá akarták venni, hogy mondjon le a megszokott sült ételeiről és barátkozzék meg a főttekkel. Állandóan gyakorolta magát a lovaglásban és vadászatban. (...) Gyönyörűségét találta a természetes hévizek gőzében, és gyakran edzette magát úszással. Ebben olyan ügyességre tett szert, hogy méltán tartották a legkülönbnek.

Einhardt Nagy Károlyról írt krónikájából

nagy_karoly_birodalma.jpg

A hódítások 800 után leálltak. A legnagyobb feladatot nem az új területek sikeres elfoglalása, hanem a meglévőek összefogása és irányítása jelentette. Ruhákat, élelmiszereket, szerszámokat, fegyvereket igyekeztek helyben előállítani. Nagy Károly a birodalom központját Aachenben építette ki, de udvarával folyamatosan járta az országot. Az írásbeli teendők ellátására, az oklevelek kiadására Aachenben kancelláriát hozott létre. A kancellárián "alakították ki" a Karoling-minuszkulát, ami az első betűtípus volt, ami összefüggő írásképet alkot.letoltes_1.jpg

Grófságokra osztotta fel a birodalmat, melyeknek élén a comes állt. Ők a király nevében járhattak el, és a helyi bevétel harmada az övéké volt. A veszélyeztetett területeken őrgrófságokat hozott létre (Hispánia, Pannónia). Az őrgrófok a birodalom katonai védelmét látták el, cserébe a teljes (helyi) bevétel az övéké volt. 

A birodalom felbomlása:

Nagy Károly fia, Jámbor Lajos már nem tudta kézben tartani a birodalmat. Ezért (unokái) 843-ben Verdunben I. Lothár, Kopasz Károly és Németh Lajos feloszották egymás közt a birodalmat. Ez volt a verduni szerződés.

300px-verduni.pngA frank birodalom nem tűnt el nyomtalanul. Államszervezete (kancelláriák, őrgrófságok rendszere) tovább élt a birodalom helyén létrejött államokban és mintául is szolgált.

A bejegyzés trackback címe:

https://eletmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr2613824518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.